EXCLUSIV|Digitalizarea aduce bani la buget/ B. Ivan: Vom avea o colectare de TVA de cel puțin 1% din PIB/ Începând cu 2024, ai 566 servicii pe telefon

Publicat: 28/12/2023, 12:17
Actualizat: 28/12/2023, 13:21

Economia României se agață de digitalizare, iar digitalizarea stă în mâinile lui Bogdan Ivan, cel mai tânăr membru al Cabinetului Marcel Ciolacu. Digitalizarea serviciilor publice corelează cu atragerea cât mai multor fonduri în visteria țării. De altfel, șeful de la Finanțe estimează că, în anul 2024, veniturile din digitalizare vor ajunge la 10 miliarde lei. E drept, că în Legea Bugetului a introdus, în premieră, o componentă de risc, „necesară”, în opinia lui Marcel Boloș, legată de veniturile din digitalizare. 

Creșterea colectării TVA este una dintre țintele guvernului, de îndeplinirea căreia depinde planul bugetar pe anul viitor. Aici intervine Ministerul Digitalizării care a colaborat intens, în ultimele trei luni de zile, pentru a găsi acele mecanisme prin care să crească nivelul corectării TVA-ului, afirmă, în exclusivitate pentru Gândul, Bogdan Ivan.

Sunt puși la bătaie, în acest proces, noi tehnologii și inteligența artificială, de la RP-uri, roboți care procesează automat datele și module de antifraudă pentru tot ce înseamnă e-factura, e-transport și sigiliul electronic, mai spune ministrul de resort.

În momentul de față, toate sunt pe masa Ministerului de Finanțe. Deja au fost adoptate ordonanță de Guvern și HG-uri prin care aceste soluții au intrat în procesul de achiziție publică, iar estimarea este că anul viitor vom reuși, prin implementarea lor, să ajungem la o creștere a colectării TVA-ului de cel puțin 1% din PIB în raport cu anul 2023.

Tranziția digitală este o altă mare provocare ce vine la pachet cu multe miliarde de euro, prin PNRR.

Vorbim despre aproximativ 6 miliarde de euro din bani europeni, din PNRR, pentru tranziția digitală administrației din România. Și asta a simplificat prin hotărâre de Guvern procedurile de achiziție publică și am eliminat aproximativ 60% din birocrație aferentă achizițiilor din IT. În același timp, am inițiat și suntem în fază destul de avansată, cu trei strategii extrem de importante legate de noile tehnologii strategia de inteligență artificială, care va fi adoptată în luna ianuarie în Guvern, strategia de cuantum, la care avem deja un draft pregătit și integrarea României în rețeaua europeană de tehnologii blockchain, așa că suntem unul dintre statele membre al Uniunii Europene cel mai actualizat din punct de vedere al noilor tehnologii și implementare a lor în economie.

Tranziția digitală are ca punct terminus un cloud guvernamental, pentru care Comisia Europeană ne-a dat 500 milioane de euro, tot prin PNRR. În prezent, Ministerul așteaptă ca Guvernul să adopte actul normativ care clarifică rolul fiecărui partener în construcția și gestionarea cloudului. Bogdan Ivan își dorește ca, la începutul lunii ianuarie 2024, să lanseze în achiziție toate procedurile.

Am adus 170 de milioane de euro din bani europeni pentru migrarea bazelor de date în cloudul guvernamental și, de asemenea, tot din bani europeni, 526 de milioane de euro din POCIDIF (Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare ) pentru transformarea acelor servicii publice care astăzi există exclusiv în format offline în format online, pentru ca omul să poată, direct din casa sa, de pe canapea, 24h/zi, 7 zile/săptămână, să poată oricând de pe telefon să intre și să interacționeze cu statul, să obțină cele bune informații de acolo.

Nu este ușoară calea până la digitalizare. Tranziția înseamnă să creezi „punți de legătură” între oamenii din medii diferite, spune Ivan.

Cel mai important lucru pe care l-am constatat eu e să reușesc să-i faci pe oameni să stea la aceeași masă, fie că vin din medii diferite. O parte din proiectele pe care le-am găsit blocate, le-am deblocat. O parte din lucrurile pe care le-am inițiat deja au finalitate și cel mai important e să găsim putea comună de dialog. Cum spunea și Isaac Newton, cred că în decursul omenirii oamenii au creat mai degrabă ziduri, în loc să creeze punți de legătură. Eu asta încerc să fac, să creez pus legătură cu toți techolderii, cu societatea civilă, cu industria, pentru a găsi împreună soluții prin care România poate să se modernizeze.

Sunt bani pentru cercetare în România?

Cercetarea a fost Cenușăreasa României, în ultimii 30 de ani. Însă, prin „arta compromisului”, Bogdan Ivan spune că a deblocat fonduri importante pentru această componentă a ministerului pe care îl conduce.

În zona de cercetare deja e o premieră pentru România, avem un lansat un program național de scheme de ajutor de stat, cu suportul total al premierului României, a domnului Marcel Ciolacu, în valoare de peste 620 de milioane de euro, care a fost adoptată în luna decembrie și urmează ca, la începutul anului 2024, să deschidem aplicațiile și românii să poată să aplice cu do 7500 de companii în proiecte clare de cercetare și inovare.

În 2024, vei avea sute de servicii la un click distanță

O țintă clară a ministrului Digitalizării o reprezintă aplicația unică a statului român în care oamenii să poată să interacționeze cu statul din intimitate casei.

La fel de simplu ca și cum ar intra pe o rețea de socializare, să poată să distribuie documentele, să poată să transmită cerere, să poată să facă plăți față de statul român direct de acasă, la un click distanță, asta este principalul livrabil. Eu îmi doresc să fim la cel puțin 566 de servicii, până la finalul anului 2024, pe care românii să poată să le acceseze de la notificări legate de documentele de identitate pașaport, cartea de identitate, permis de conducere sau de port armă, care urmează să expire, și oamenii să știe că urmează să expire acele documente și să transmită automat direct din aplicație solicitări către stat, până la plăți pentru rovinietă și impozite, taxe și orice altceva ține de interacțiune directă cu statul, programări la Registrul Auto Român, documente care țin de aplicație, mai spune Bogdan Ivan.

CITEȘTE ȘI:

SURSE | Corpul de Control al Prim-Ministrului a găsit nereguli în legătură cu ex-șeful Secretariatului pentru revoluționari. Va fi sesizat parchetul

România intră în spațiul Schengen / V. Negrescu: „S-a trecut o primă etapă importantă și ne câștigăm un drept de foarte mult timp meritat”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?